Terasy z exotických drevín

 

Cumaru Amarello Brazil

Cumaru Vermelho Brazil

Elondo Tali

Ipe Brazil

Iroko

tl_files/images/exoticke/Cumaru Amarello Brazil.jpg tl_files/images/exoticke/Cumaru Vermelho Brazil.jpg tl_files/images/exoticke/Elondo Tali.jpg tl_files/images/exoticke/Ipe Brazil.jpg tl_files/images/exoticke/Iroko.jpg
         

Massaranduba

Padouk

Teak African

Teak Burma

Tiger Wood

tl_files/images/exoticke/Massaranduba.jpg tl_files/images/exoticke/Padouk.jpg tl_files/images/exoticke/Teak African.jpg tl_files/images/exoticke/Teak Burma.jpg tl_files/images/exoticke/Tiger Wood.jpg

 

Dostupné prevedenia

Dostupné profily

tl_files/images/dostupné prevedenia.JPG tl_files/images/dostupné profily.JPG

 

 

 

Harmónia dizajnu s drevom
Terasy, balkóny, chodníky, záhradné a parkové premostenia ... pre tieto prípady dávajú niektoré tropické dreviny širokú škálu možností využitia.

Všetky majú jednu spoločnú vec.
Nenapodobiteľne harmonický pocit pri kráčaní po terase a harmónia prírodného produktu s okolím.

Výhody: Drevo sa v lete nenahrieva tak veľmi ako ostatné materiály (napr. kameň, kov, keramika) a naopak, v zime nie sú také studené.

Protišmykové dosky a dosky pre bosé nohy
Vrúbkovaný a ryhovaný pochôdzky povrch podlahy je často doporučovaný ako protišmykový povrch pre drevenú podlahu. NIE JE TO SPRÁVNE. Vždy existuje riziko na mokrej drevenej podlahe, tak ako na podlahách vyrobených z kameňa či keramickej dlažby. Profilovanie to nezmení. V porovnaní s drevenou podlahou s hladným vybrúseným povrchom má ryhovaná podlaha viacero nevýhod. V závislosti od smeru ukladania a spádu drevenej terasy dažďová voda ostáva na podlahe dlhší čas. Profilovanie zväčšuje plochu podlahy a proces vysušenia vody je predĺžený. Taktiež v ryhovaní môžu uchytiť machy a riasy. Prirodzene, ryhovaný povrch stimuluje reflexné zóny chodidiel a zlepšuje duševný pocit. Drevená podlaha má mnoho výhod oproti kamenej alebo keramickej dlažbe alebo piesku hlavne v horúcom lete, kedy sa terasy najviac využívajú.

Správne pripravené drevo
Ak si prajete mať drevo v exteriéri nemusíte použiť drevo sušené v sušiarňach. Ak nie je dohodnuté špeciálne inak, dodávame drevo sušené vzduchom minimálne tri mesiace. V začiatočnom bode má drevo obsah vlhkosti 40 - 50%. Pomalé prirodzené sušenie musí prebiehať až kým vlhkosť neklesne na 16 - 18%. V prípadoch našej zemepisnej polohy je dôležité túto vlhkosť dodržať hlavne v horúcich letných mesiacoch. Jemne vyššie hodnoty sú prípustné vo vlhkejšom období (hmlisté jesenné obdobie). Nad hranicou saturačného bodu vlákien ktorá je cca 20% - 30% v závislosti na drevine, prebiehajú značné procesy zosychania sprevádzané výraznou deformáciou. Pod touto hranicou sú tieto deformácie menšie a malé ohybe je možné vyrovnať v procese montáže. Ak sa na povrchu podlahy objavia malé trhliny v suchom období, nie je to vada, pretože vo vlhkejšom období sa zvýši vlhkosť v dreve a väčšina trhliniek sa uzavrie. Tieto trhliny sa objavujú občasne v závislosti na drevine ako napr. Massaranduba, Muiracatiara a Itauba. Oveľa menej sa trhlinky objavujú na drevinách ako Teak, Cumaru, Ipe, Jatoba a Piquia a Céder.

Možnosti pre Váš dizajn.
Individuálne požiadavky zákazníka si vyžadujú denný individuálny prístup. Vzhľad povrchu deckingu je otázkou „chuti" zákazníka. Najobľúbenejšími sú hladké profily, avšak medzi štandardné profily sa radia aj drážkované a vrúbkované povrchy. Samozrejme je možné vyprofilovať tvar deckingu aj na základe požiadavky zákazníka.
Drevo je prírodný produkt -
Drevo je čistým prírodným produktom a patria k nemu neodlučne aj tieto špecifické charakteristiky, ktoré sa neradia medzi závady:

  • Možné zošedivenie povrchu. Pri správnom ošetrovaní deckingu olejovaním si drevo lepšie udržuje svoju prirodzenú farebnosť.
  • Sklon k zvlneniu ako dôsledok pracovania vnútorných uzavretých buniek.
  • Otváranie trhliniek na povrchu v závislosti na suchom alebo vlhkom období.
  • Vrasty v dreve ako prirodzená súčasť vývoja stromu.
  • Farebné rozdiely charakteristické pre každú drevinu.

PREČO DREVO
Drevo ponúka výhody vo viacerých pohľadoch. Je to v praxi otestovaný materiál, s jasnými ekologickými výhodami oproti ostaným materiálom. Drevo je obnoviteľný prírodný zdroj a jeho produkcia nie je spojená s tvorbou toxínov alebo vysokej energetickej potreby ako u hliníka alebo plastov). Drevo vie v oblasti stavebníctva skĺbiť požiadavky projektanta, architekta, staviteľa aj užívateľa.

PVC a iné plasty - často ponúkaná alternatíva
PVC je lámavý, citlivý na teplo a svetlo a môže byť vyrábaný iba s pridaním toxických látok. Kombinácia ťažkých kovov olova a kadmia je používaná ako prídavok na zvýšenie odolnosti plastu proti UV žiareniu. Mimo iného PVC je jedným z hlavných zdrojov dioxínov.

Kovy - požierači energie
Kovy sú inou alternatívou na popredí s hliníkom. Hodnotené z hrubého pohľadu na výrobu porovnateľného výroku z hliníka oproti drevu je nutné spotrebovať 50 krát viac energie. Kovy nie sú obnoviteľným prírodným zdrojom a pri procese recyklácie sa tvoria dioxíny.

Domáce dreviny - menej odolné
Aby sme domáce dreviny mohli použiť v exteriéri a aby sme im dali dostatočnú životnosť musíme domáce dreviny ošetrovať rôznymi ochrannými procesmi. Prirodzená odolnosť mnohých tropických drevín znamená, že drevo nemusí byť dodatočne ošetrované z hľadiska jeho dlhodobej životnosti.

FineDeck FineDeck FineDeck
FineDeck FineDeck FineDeck
FineDeck FineDeck FineDeck
FineDeck FineDeck  

 

 

 

 


 

Dopytový formulár





Späť